Followers

Sunday, April 25, 2010

kenangan yang tidak dapat dilupakan

UTM KUDAI,JOHOR ~ 12 -14 mac 2010
Seminar Kebangsaan Pendakwah Muda (SPM'10) Peringkat Institusi Pengajian Tinggi
Dewan Al-Ghazali, Pusat Islam UTM.


Sebaik sahaja kami sampai, terus menghantar barang ke dalam masjid dan mendaftar, kemudian kami masuk ke dewan. Setiap pagi kami akan berqiamullail dan beriadah ( bersiar - siar dengan berjalan kaki) perjalanannya jauh, tapi tujuannya tidak diberitahu, hanya yang dapat kuanggarkan mereka ingin kami merasa bagaimana pada zaman dahulu para - para da'ie berjalan, mengembara ke suatu tempat ke tempat yang lain dengan jangka masa yang lama dan jauh perjalanannya. Setelah selesai kami bersarapan seterusnya mendengar ceramah dan kuliah begitulah seterusnya. Ukhuwah semakin erat pabila tiba waktu rehat, ku berta'aruf dengan rakan - rakan baru, dari tempat - tempat lain. kami juga sempat mengambil gambar bersama, insyaAllah lain hari akan kukepilkannya disini.


Hatiku rindu, sudah terpaut pada masjidnya, pabila hari terakhir daku disana, hatiku sedih kerna ku perlu pulang ke tempatku semula. Pabila sampai di kolejku, ku merindui akan suasana, rutin harian, dan segalanya tentang keadaan disana. Tidak dapat kugambarkan keindahannya, ku merasa tenang sekali tatkala berada didalamnya. Daku cuba untuk melupakannya namun masjid itulah yang kekal menjadi ingatan yang tidak pernah padam dalam ingatanku.


Daku juga terpaut pada penggerak - penggerak masjid tersebut, mereka sangat aktif sekali tidak seperti disini, malah penyusunan, dan penyediaan mereka lebih baik dan rapi, sesuai dengan motif mereka. Pensyarah, pihak pentadbir dan pelajar, sama - sama berganding bahu, menjayakan program sehingga berjaya. Layanan yang diberikan amatlah baik, seolah - olah kami ini ibarat anak kandung universiti itu. Para pelajarnya yakni fasililator sangat baik dan peramah, malah berjaga malam untuk menjaga kami serta tidur bersama kami di masjid.


Kini hatiku, 
sekiranya ada sumur di ladang, 
boleh la kita menumpang mandi, 
jika ada umurku panjang, 
insyaAllah inginku berkunjung ke sana lagi.

No comments: